menuclose
Bize
Sorun
“Sitemizde size daha iyi hizmet sunabilmek için bazı çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgiye Çerez Politikası dökümanımızdan erişebilirsiniz.”

Kanser Sonrası Meme Yapımı

Meme kanseri sıklığı giderek artan toplumsal bir problemdir. Dünya çapında her 8 kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır. Erken tanı ve tedavi meme kanserinde hayat kurtarmaktadır. Bu hastalarda meme kanseri tedavisinde memenin bir bölümü ya da tamamı (mastektomi) alınmaktadır. Bir yandan kanser tedavisi uygulanırken bir yandan da yeniden meme yapımı (meme rekonstrüksiyonu) uygulanabilmektedir.

Mastektomi kararı aşamasında mutlaka Plastik cerrahi görüşü alınmalı, meme yapımı hakkında bilgi alınmalıdır.

Ameliyat Öncesi

Kişinin beden yapısı, meme boyutları, doktorun tecrübesi, hastanın istekleri göz önüne alınarak ortak bir kararla ameliyat yöntemi seçilir. Hastadan ayrıntılı şekilde bilgi alınır. Ameliyat öncesi fotoğraflama yapılır.

Hangi Yöntemlerle Meme Yapılabilir?

Hastanın kendi özdokusu, silikon protezler ya da kombinasyonları tercih edilir. Hiçbir yöntem tek seanslı değildir. Birden fazla ameliyat geçireceği hastalara özellikle vurgulanmalıdır.

Özdokular Nelerdir?

Karın dokusu (TRAM, DİEP) , sırt dokusu (Latissimus Dorsi Kası), üst bacak (uyluk) iç yüzü (TMG), kalça dokusu (SGAP) meme için kullanılabilir. Karın dokusu en çok tercih edilen yöntemdir.

Kişinin karın dokusu uygun ise tercih edilir. Meme dokusuna en çok benzeyen bölgedir.

Ameliyat

Yeniden meme yapımı için genel anestezi tercih edilir. Tek taraflı ameliyat olabileceği gibi bu tip ameliyatlar her iki meme içinde yapılabilir.

Özdoku kullanılan ameliyatlar daha uzun sürmektedir. Karın dokusu kullanılan ameliyatlar 5-8 saat, sırt dokusu kullanılan ameliyatlar 2- 4 saat kadar sürmektedir. Sırt dokusu tek başına derisi ile beraber alınıp meme oluşturabileceği gibi kas alınarak ve altına protez yerleştirilerek de kullanılabilir.

Sadece protez ile opere edilecek hastaların ameliyat süresi 1- 2 saat kadardır. İlk seansta doku genişletici yerleştirilir. Cilt ve kas dokusunda istenen genişleme olduktan sonra kalıcı meme protezi yerleştirilir.

Bana Hangi Yöntem Daha Uygun

Karın dokusu yetersiz, zayıf hastalar, küçük memeli hastalar, daha önce karın ameliyatı geçirmiş hastalar, uzun süre genel anestezi alması sakıncalı hastalar, vücudunun başka bölgesinde ilave iz istemeyen hastalar sadece silikon protezle meme yapımı adaylarıdır.

Özdoku ile meme yapımına uygun hastalarda karın dokusu, eğer yeterli ise ilk seçenektir. Daha sonra sırt ikinci seçenek olarak düşünülür. Sırt dokusu yetersiz kalacak ise protez ile beraber kombinasyon düşünülebilir.

Ameliyat Sonrası

Hastane yatışı ortalama 2- 3 gündür. Ameliyat sonrası idrar sondanız ve drenleriniz olacaktır. Beslenmeniz sıklıkla ertesi gün başlar. Hastaya emboli çorapları giydirilir. Beslenme başlandığı zaman hasta yürütülür. İdrar torbası yürüyünce çekilir. Drenler içerisine gelen miktar azaldığı zaman çekilebilir. Pansumanlarınız taburcu olduktan yaklaşık 2- 3 gün sonra açık kalabilir ve banyo yapmanıza izin verilir. Ameliyat sonrası 10 - 15 gün sonra işe dönebilirsiniz ancak ağır aktivitelerden 4- 6 hafta uzak kalmak gerekir.

Niye Birden Fazla Seans Gerekir

İlk ameliyatınız sonrası her iki meme tam simetrik olmayabilir. Sıklıkla 2. seanslarda karşı meme yeniden yapılmış olan memeye benzetilmeye çalışılır. Bunlar, meme büyütme, meme küçültme ya da meme dikleştirme yöntemleri ile olur. Simetri sağlandıktan sonra 3. seans olarak meme başı oluşturulur.

Meme Başı Nasıl Yapılır

Lokal anestezi altında, muayenehane şartlarında yapılır. Yeniden yapılmış meme üzerindeki kendi dokunuz uygun yöntemlerle katlanarak 3 boyutlu kabarık meme başı oluşturulur. Daha sonra dövme (tatuaj) yöntemi ile meme başı etrafına koyu renkli alan yapılır.

Yan Etkileri

Yeniden meme yapımının belli riskleri vardır. Özdoku ile yapılan ameliyatlar sonrası dokuda beslenme problemleri görülebilir. Bu tip sorunlar yaşanırsa kişi tekrar ameliyat olmak zorunda kalabilir.

 

ANESTEZİ
ANESTEZİ Genel
OPERASYON SÜRESİ
OPERASYON SÜRESİ 1-2 Saat
İYİLEŞME SÜRESİ
İYİLEŞME SÜRESİ 10-14 Gün
KULLANIM SÜRESİ
KULLANIM SÜRESİ Sürekli
NET SONUÇ
NET SONUÇ 6 Ay - 1 Yıl
UYARI
UYARI Birden fazla seans gerekir, uygulanacak yönteme göre süreler değişkenlik gösterir
AĞRI
AĞRI Minimal
NOT
NOT Meme taraması ve onkolojik takiplere devam