Septum Eğriliği Düzeltilmesi (Septoplasti)
Burun septumu, burun boşluğunu ikiye ayıran kıkırdak ve kemikten oluşan ve hava akışının düzgün olmasını sağlayan duvara denir. Her zaman orta hatta düzgün şekilde olmayabilir.
Çoğu insanda septum eğriliği görülmesine rağmen her zaman klinik şikayet oluşturmadığı için ameliyat edilmek zorunda değildir. Bu eğrilik nefes almada güçlük, uykuda sesli solumalar, sinüzit, baş ağrısı ve sık burun kanamalarına yol açıyorsa ameliyat gereklidir.
Havanın ilerlemesini engelleyen yapı sadece septum eğriliği olmayabilir. Ayrıntılı doktor muayenesi sonucunda, septum eğriliğinin yanında iç veya dış valvlerde (havanın girdiği en dar bölgeler) darlık olabilir. Bu yüzden ek olarak nazal valv cerrahisi de gerekebilir.
Ameliyat Öncesi
Ayrıntılı tıbbi hikaye alınması, hasta muayenesi, kişinin beklentileri, ameliyat hakkında bilgilendirme, işlem öncesi fotoğraflama ve üç boyutlu incelemeler, gerekli tahlil ve tetkikler yapılır.
Ameliyat
Genel anestezi altında, yaklaşık 1 saat sürede doğal görüntü elde edilecek gerekli işlemler yapılır. Hastanın burun yapısına göre ek prosedürleri (burun estetiği, nazal valv cerrahisi, burun ucu estetiği, çene estetiği, elmacık kemiği estetiği) eklenebilir. Burun üzeri bantlama, gerektiğinde silikon burun tamponu ve atel uygulaması yapılabilir.
Ameliyat Sonrası
Beslenme kısa bir süre sonra başlar. Burun üzerine ve yüze soğuk uygulama yapılır. Bu uygulamaya ilk 24 saat devam edilmesi önerilir. Beslenme sonrası hasta yürütülür. Aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir. Eğer silikon tampon uygulanmış ise 2- 3 gün sonra çekilir. Burundaki ateli ıslatmadan saçlar kuaför usulü yıkanabilr. Boyundan aşağı duş alınabilir. Burun üzerindeki atel 7. gün çıkarılır ve burun ucu dikişleriniz alınır. Atel çıkarılma sonrası iş hayatına dönülebilir. İlk günlerde nefes alma güçlüğü olabilir. Yüzde ve burunda şişlikler ve morluklar oluşabilir. Hafif aktivitelere 3 hafta sonra, ağır aktivitelere ise 4-6 hafta sonra başlanabilir. 4- 6 hafta sonra gözlük kullanılabilir.