menuclose
Bize
Sorun
“Sitemizde size daha iyi hizmet sunabilmek için bazı çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgiye Çerez Politikası dökümanımızdan erişebilirsiniz.”

Burun Estetiği

Burun yüzümüzün tam orta noktasında olan, her gün gördüğümüz, hem şekliyle hem de nefes alamadaki rolü nedeniyle önem arzeden bir organımızdır. Estetik burun ameliyatı en sık yapılan estetik ameliyattır. Rinoplasti, burnun yeniden şekillendirilmesi, küçültülmesi ya da belli bölgelerinin büyütülmesidir. Aynı zamanda doğumsal anomali ya da travma gibi sebeplerle burun deformitesi sonrası yeniden burun yapılandırma (rekonstrüksiyon) ameliyatları da yapılabilmektedir.

Burun estetiğinde amaç kişinin yüzü ile orantılı, doğal, fonksiyonları bozulmamış, hastanın memnun olduğu bir burun elde etmektir. Yüzde ideal bir orantı elde etmek için yüzün diğer bölgelerine (çene, elmacık kemiği) cerrahi ya da cerrahi olmayan girişimler eklenebilir. Bu girişimler operasyonla eş zamanlı ya da sonrasında yapılabilir.

Burunda sıklıkla hangi değişimler yapılmaktadır?

  •  Burun boyutlarında değişimler
  •  Burun genişliğinde daralma
  •  Burun kemerinin törpülenmesi
  •  Düşük burun ucunun kaldırılması
  •  Geniş burun ucunun küçültülüp zarifleştirilmesi
  •  Burun deliklerinin yeniden şekillendirilmesi
  •  Burun eğriliğinin düzeltilmesi
  •  Burun kaynaklı nefes alma problemlerinin giderilmesi

Ameliyat Öncesi
Kişi hakkında ayrıntılı medikal bilgi elde edilir.  Kişinin burnu hakkındaki düşünceleri, ameliyattan beklentileri öğrenilir. Kişinin burnuna neler yapılabileceği, nasıl bir görüntü elde edileceği beraber konuşulur. Burnun dış ve iç bölge muayeneleri yapılır. Gereken hastalarda Bilgisayarlı Tomografi ile burun iç yapısı incelenir. Uygun fotoğraflama ve üç boyutlu incelemeler yapılır. Bu üç boyutlu görüntüler üzerinde yapılan yapay zeka destekli ameliyat simülasyonları ile ameliyat sonrasında nasıl bir burun ortaya çıkacağı konusunda hastayla fikir alışverişinde bulunulur.

Ameliyat Yöntemleri
Açık Rinoplasti ve Kapalı Rinoplasti olmak üzere iki tip yöntem vardır. Açık rinoplasti burun ucundan bir kesi ve burun içi kesiler ile yapılır. Kapalı ameliyatlarda sadece burun deliklerinin içinden kesiler yapılır. Kişinin burun yapısı, doktor bilgi ve tecrübesine göre her iki yöntem de seçilebilir.

4414020421.jpg (28 KB)

Ameliyat
Genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi yaklaşık 1- 2 saat kadar sürer. Seçilen yönteme göre nefes alma ile ilgili sorunlar için septoplasti ve rinoplasti yapılır. Burun içi kıkırdak ve kemik yapısı yeniden şekillendirilir. Kıkırdak ihtiyacımız olursa sıklıkla septum denilen orta hat kıkırdağı kullanılır. Eğer yeterli kıkırdak kaynağı yok ise kişinin kendi kulak ya da kaburga kıkırdakları kullanılabilir. Operasyon bitiminde burun üzerine özel bir atel uygulanır. Burun içerisine tampon sıklıkla yerleştirilmez. Ameliyat sonunda küçük bir ihtimalle yapışmaz silikon tamponlar veya kendinden eriyen,  çekilmesi gerekmeyen süngerimsi yapıda tamponlar konulabilir.

Ameliyat Sonrası
Beslenme kısa bir süre sonra başlar. Burun üzerine ve yüze soğuk uygulama yapılır. Bu uygulamaya ilk 24 saat devam edilmesi önerilir. Beslenme sonrası hasta yürütülür. Aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir. Eğer silikon tampon uygulanmış ise 2- 3 gün sonra çekilir. Burundaki ateli ıslatmadan saçlar kuaför usulü yıkanabilr. Boyundan aşağı duş alınabilir. Burun üzerindeki atel 7. gün çıkarılır ve burun ucu dikişleriniz alınır. Atel çıkarılma sonrası iş hayatına dönülebilir. İlk günlerde nefes alma güçlüğü olabilir. Yüzde ve burunda şişlikler ve morluklar oluşabilir. Hafif aktivitelere 3 hafta sonra, ağır aktivitelere ise 4-6 hafta sonra başlanabilir. 4- 6 hafta sonra gözlük kullanılabilir.

Ameliyat Sonrası Burun Bakımı
Doktorunuzun önereceği ilaçları düzenli kullanmanız gerekir. Burun içi temizliği için okyanus suyu önerilir. Ayrıca burun içindeki birikmiş kan pıhtılarıda kulak çubukları ile beraber kullanılacak kremlerin yardımı ile temizlenmelidir.

Sonuç
Orta halli şişlikler yaklaşık 2- 3 haftaya kadar devam eder. Burun şekli yaklaşık 1 ay sonra netleşmeye başlar. Bu süre sonunda şişliklerin %70-80 ‘i inmiş olur. Geri kalan şişliklerin inmesi aylar sürer. Ödemlerin tamamen kaybolup iyileşmenin tamamlanması yaklaşık 1 yılı bulur.

ANESTEZİ
ANESTEZİ Genel
OPERASYON SÜRESİ
OPERASYON SÜRESİ 1-2 saat
İYİLEŞME SÜRESİ
İYİLEŞME SÜRESİ 1 hafta
KULLANIM SÜRESİ
KULLANIM SÜRESİ Sürekli
NET SONUÇ
NET SONUÇ 6 ay - 1 yıl
AĞRI
AĞRI Yok